20190720 184104

Povećanje kvaliteta aktivnosti mladih iz ruralnih sredina

U Leskovcu se u periodu od 14. do 22. jula održao trening kurs pod temom  Povećanja kvaliteta aktivnosti mladih iz ruralnih sredina na kojem su učestvovali predstavnici oraganizacija iz Srbije, Crne Gore, Grčke, Severne Makedonije, Kosova i Danske.

Na početku treninga učesnici su imali priliku da kroz timski rad u internacionalnim grupama upoznaju grad Leskovac i raspitaju se kod tamošnje omladine da li znaju šta je Erasmus + program. Većina ispitanih mladih je po tom pitanju odgovorilo da ne znaju šta je Erasmus, samo nekolicina je rekla kako ono predstavlja način studentske razmene.

Diskusijom o tom kratkom ispitivanju Leskovačke omladine došlo se do zaključka da je neophodno da mladi ljudi iz manjih sredina dobiju priliku da se informišu o mogućnostima samounapređivanja koje nudi Erasmus plus program.

U okviru ovog treninga su se održale i dve kulturalne večeri na kojima su se predstvile zemlje učesnice kroz degustaciju hrane i pića koje su prepoznatljive za pojedine zemlje: poput crnogorske pršute, srpskog plazma keksa sve do grčke fete i ouza. Na slici su prikazani stolovi pojedinih zemalja.

Pored hrane uživalo se i u muzici iz svake zemlje, kao i kratkim prezentacijama i kvizovima vezanim za pojedine zanimljivosti o svakoj zemlji.

U daljim danima treninga učesnici su imali priliku da diskutuju o situacijam u ruralnim sredinama njihovih zemalja i da razmatraju koja bi bila moguća rešenja za unapređenje aktivnosti mladih u istim.

Kroz simuliranje samoorganizovanih radionica sa tematikom ruralne omladine, učesnici su kreirali radionice koje bi se mogle realizovati po završetku ovog treninga.

Po završetku treninga učesnici su osmislili dalje planove za izradu aktivnosti mladih u ruralnim sredinama svojim zemalja, koje će se uz pomoć njihovih organizacija realizovati u narednom periodu.

sdr

Zemlje učesnice su bile: Srbija (Youth Alliance Vranje), Crna Gora (MladiInfo Montenegro), Grčka (International center for sustainable development), Severna Makedonija  (Next Generation),Kosovo (OAPA) i Danska (DRAFT COPENHAGEN).

%d bloggers like this: